BRAXenFÄRS
Braxenfärs från Stockholms Fiskauktion
Braxenfärsen behöver behandlas lite annorlunda än annan fiskråvara på grund av sin fina textur. Så här gör du:
Braxenfärsen är fryst i 2,5-kilosblock som du antingen kan tina i kyl eller i vattenbad. Detta för att upptiningen ska ske jämt.
Använd gärna färsen när den är ”halvtinad” och kan skäras till grova tärningar med en kockkniv. Då undviker du att färsen vätskar sig vilket annars sker när den är helt tinad.
Det fungerar fint att blanda de halvtinade tärningarna med övriga önskade ingredienser i en blandningsmaskin/ degblandare för perfekt konsistens på smet som kan användas till alltifrån wallenbergare till kroketter, fiskpudding eller dolmar.
Smeten kan göras i förväg och håller cirka ett dygn i kyl.
Läs mer om tips och trix här >>
Smak
Braxen har en ren och relativt mild smak av fisk. Färsen framställs genom att köttet separeras från benen vilket ger den fina och mångsidiga texturen.
”Vi har använt braxenfärsen från Mälaren i en rätt vi kallar ”Roslagsbergare” – en färsbiff med smak av ansjovis. Det är ett eget recept som verkligen gillas av både oss kockar och bland de äldre. Det känns extra bra att veta att denna biff är gjord på fisk från lokala, hållbara bestånd i Sverige”
– Köket på Tiohundra i Norrtälje
Idag är 70 procent av all sjömat som konsumeras i Sverige importerad. Samtidigt finns det mängder av resurser av god, näringsrik och hållbar fisk i våra svenska sjöar, exempelvis braxen.
Stockholms Fiskeauktions braxenfärs produceras av fisk från Mälaren och Vänern och är har grönt ljus i WWFs fiskguide vilket innebär att den är fiskad på hållbara bestånd och med skonsamma metoder.
Beställ Braxenfärs
Från svenska insjöar
Djupfryst, 2×2,5kg, GTIN: 17300009075871
Färsen finns hos både Menigo och Martin&Servera.
Klicka här för att komma till produkten i Menigos e-handel.
Klicka här för att komma till produkten i Martin&Serveras e-handel.
Välkommen med din beställning!
Beställ ett prov på Braxenfärs genom att fylla i formuläret nedan. Stockholms Fiskauktion kontaktar er innan leverans.
Braxen från Vänern och Mälaren – grönmärkt i WWFs fiskguide
Fiskguiden är WWFs konsumentguide för mer miljövänliga köp av fisk och skaldjur. Färgerna grönt, gult och rött hjälper konsumenten att välja rätt fisk. En art kan ha flera olika färger beroende på var och hur den är fiskad. Braxen fiskad i Vänern och Mälaren får grönt ljus av WWF.
Läs mer om WWFs bedömning av braxen här: Fiskguiden – Braxen.
Ingredienser: 100 % braxenfärs
(Abramis brama)
Nettovikt: ca 5 kg (2×2,5kg)
Fångstområde: Fångad i sötvatten (Mälaren/Vänern)
Redskap: Förankrade bottensatta nät/garn eller
bottengarn
Näringsvärde per 100 g:
Energi/Kcal 432/103
Fett Ca 2,5 g
Kolhydrat 0 g
Sockerarter 0 g
Protein 16.7 g
Salt 0.11 g
Hållbarhet: 18 månader
Förvaring: Frysvara (-18°C)
Får ej återfrysas
Tillverkningsland: Sverige
Projekt Resursfisk
Braxenfärsen är framtagen inom projektet Resursfisk av Stockholms Fiskauktion, Länsstyrelsen Stockholm och Axfoundation tillsammans med Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund. Projektet syftar till att bättre ta tillvara på lokala resurser som är bra för både vår hälsa och miljö.
Bilderna på denna sida ägs av Axfoundation